Главная » 2016 » Березень » 17 » Масляна, Масляна, яка ти мала – якби ж тебе сім неділь, а посту одна
08:45
Масляна, Масляна, яка ти мала – якби ж тебе сім неділь, а посту одна

Свято Масляної здавна пов’язувалося із весняним пробудженням природи. Після прийняття християнства православна церква включила його до свого календаря.
Таким чином, масляний тиждень стали святкувати за тиждень до Великого посту (припадає на лютий-березень). Масляна, порівняно з іншими язичницькими святами, практично не зазнала християнських впливів і залишилася часом веселого дозвілля з елементами давніх ритуалів.


В Україні комплекс звичаїв Масляної не отримав особливого розвитку. Тут не зафіксований карнавальний ритуал спалення опудала, слабко представлені масляничні пісні. Втім, українці так само, як і інші слов’яни, каталися у цей день на конях, ходили в гості, влаштовували в складчину веселі застілля, готували вареники, млинці, пригощалися горілкою. 

Останній тиждень м'ясниць «всеїдний», носив кілька назв — Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, тощо. 
Структурно він ділиться на три основні частини: зустрічний «переломний» понеділок, «широкий» четвер та «прощальна», чи «шуткова», неділя. Кожна з них мала свою обрядову специфіку.


Основною обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. 
Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем. Ними частували протягом усього тижня. 

За українськими традиціями у цей тиждень особливе місце мав звичай Колодія (колодки). Колодій робиться з поліна, його прикрашають, як ляльку, стрічками, квіточками. Розігрували народження і поховання дерев'яної ляльки (колодки) – відгомін давнього ритуалу знищення опудала Зими. Кожен день тижня мав свої «іменні наклички». В понеділок «колодка народилась», у вівторок «хрестилася», середу — «похрестини», в четвер — «помирала» - колодія ховають, кидають його десь у куток, бо після візьмуть та й спалять ( то ж поліно); в п’ятницю її «хоронили», а в суботу — «оплакували». За різноманітними забавами та обрядами й завершувався останній день м'ясниць. Люди готувалися до найдовшого і, як уже мовилося, найсуворішого з усіх попередніх — Великого посту.
«А зараз чекають тут на вас усілякі забави, І підступи, звісно, чекають на славу. Тож вушко своє, друже, гостро тримай! Кмітливість і вправність скоріш проявляй» - саме з таких слів в картинній галереї музею почалося ігрове дійство під час якого учні 5 класу ЗОШ№1 вчитель Дімітренко Є.І. знайомилися зі святкуванням свята Масляної на Україні. Діти грали в цікаві та веселі ігри «Півники», «Біг з перешкодами», «Волоть – трійка», «Летюча корова» та «Кіт Опанас» - це самі ті ігри в які бавилися наші бабусі та дідусі. Дівчата прикрашали поліно – Колодій стрічками, хустками та квітами. Відгадували загадки. За різноманітними забавами та обрядами пройшов даний захід.

Просмотров: 882 | Добавил: Admin_1 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: