Главная » 2016 » Грудень » 15 » Андріївські вечорниці
14:37
Андріївські вечорниці

13 грудня – День святого Андрія Первозванного. І хоча це християнське свято, але в народній традиції звичаї та обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання «калити». Оскільки всі християнські свята так чи інакше збігаються з язичницькими, день Андрія припав на свято Калети – божества людської долі. У дні перед зимовим рівноденням Сонце вважалося особливо беззахисним, і Калета спускався на землю, щоб оберегти його від злих сил темряви. Саме тому Святий Андрій, що заступив місце Калети, став вважатися захисником і провісником людської долі, і саме тому ворожіння в ніч на Андрія є традиційними серед українців, а точніше – серед українок, адже цього вечора зазвичай ворожили дівчата. 
В ніч на Андрія можна спробувати дізнатися про свою долю. За народними традиціями, всі сходилися до однієї хати ввечері 12 –го грудня, жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили… 
Напередодні свята роль хати, де збирається молодь на вечорниці, зіграла лекційна зала музею, яка була прикрашена в стилі української хати. Відвідувачами Андріївських вечорниць стали учасники МО «МолодЕжка» керівник Альбіна Айрапетян, «НОРД» керівник Олександра Доброва та мешканці міста та начальник відділу культури райдержадміністрації Оксана Попова. Керівники - молоді та гарні дівчата також приймали активну участь у заході. Ожила одна із сторінок молодості наших прадідів. 
Дівчата під веселі українські мелодії місити тісто на святкову калиту, яку потім хлопці підстрибуючи намагалися вкусити шматочок. А калиту охороняв Пан Калетинський, якого вибрали серед хлопців. 
З великою цікавістю дівчатка приймали участь у Андріївських ворожіннях: рахували зернята, ворожили на пелюстках троянди, на майбутнього чоловіка, за допомогою свічки гадали на майбутнє. За допомогою різних предметів вгадували, яким буде майбутній чоловік. В гаданнях активну участь приймали також і хлопці. Захід пройшов весело та безпосередньо . 
Є безліч варіантів ворожінь на Андрія, всі вони дозволяють доторкнутися до чогось містичного та вищого, а також проявити фантазію. Адже важливо не те, що вийде в результаті гадань, а те, щоб компанії юнаків та дівчат було весело, а ворожіння стало непоганим приводом просто зібратися разом.

Просмотров: 563 | Добавил: Admin_1 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: