Главная » 2018 » Лютий » 8 » Крути: подвиг і трагедія України
13:21
Крути: подвиг і трагедія України

29 січня 1918 року біля невеличкої станції Крути сталась трагедія, яка сколихнула, пробудила всю Україну. У цей день невелика кількість юнаків у нерівному бою віддала своє життя, але відстояла честь України... 
Бій тривав лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога, власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. Супроти чужої навали, супроти смерті – в стужу, сніг. 
Після цього про подвиг молодих звитяжців забули на більш ніж 70 років, а їхні могили за радянських часів було зруйновано. Офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про вшанування пам’яті героїв Крут».
В пам'ять про тих, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня в районному історико – краєзнавчому музеї, було проведено історичний урок - обговорення з учнями 9 класу ТНВК «Школа – гімназія» (вчитель Н.М. Стоянова), присвячений подіям далекого 1918 року. Захід мав символічний характер який паралельно торкнувся подій 100 - ї давнини та сьогодення.
Юнаками та дівчатами було прослухано історичну довідку, переглянуто відео з хронологією подій під Крутами, «Пам’яті Героїв Крут», зачитано вірш Вікторії Ліскович « Пам’яті героїв Крут» та відео на пісню « Ніколи не плач». 
Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили землю за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі.
Вічна їм пам'ять.

Фото Татарбунарський історико - краєзнавчий музей.

Фото Татарбунарський історико - краєзнавчий музей.Фото Татарбунарський історико - краєзнавчий музей.

Просмотров: 504 | Добавил: Admin_1 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: