Главная » 2017 » Березень » 1 » Ой сьогодні не неділя, ой сьогодні Колодія.
10:58
Ой сьогодні не неділя, ой сьогодні Колодія.

Під такою назвою в районному історико – краєзнавчому музеї відбулося дійство, яке входить до циклу заходів «Гулянки – забавлянки» для дітей. Під час таких заходів дітлахи ознайомлюються з народними традиціями та обрядами наших дідів – прадідів. 
Масниця розпочинає весняний цикл календарних традиційних свят українців. Це веселе, запашне та голосисте народне свято, наповнене релігійно-міфічними ритуалами і унікальними обрядодійствами, відзначається на останньому тижні перед Великим постом. 
Масницю наші предки називала також Масляною, Масляницею, Сиропустом, Сиропусним тижнем, Колодієм, Колодкою, Турицею та ін. Вже самі назви свята говорять про його прадавні корені й той шлях, який воно пройшло від основ до сьогодення. 
Деякі дослідники припускають, що Масниця бере свій початок від свята на честь язичницькою бога Велеса. До речі, саме на Масничному тижні українські жінки особливо вшановували святого Власія (Велеса, Волоса, Бика-Тура). Зрозумілою за походженням є і назва свята – Туриця. 
В Україні комплекс звичаїв Масляної не отримав особливого розвитку. Тут не зафіксований карнавальний ритуал спалення опудала, слабко представлені масляничні пісні. Втім, українці так само, як і інші слов’яни, каталися у цей день на конях, ходили в гості, влаштовували в складчину веселі застілля, готували вареники, млинці, пригощалися горілкою. 
Основною обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. 
Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем. Ними частували протягом усього тижня. 
«А зараз чекають тут на вас усілякі забави, І підступи, звісно, чекають на славу. Тож вушко своє, друже, гостро тримай! Кмітливість і вправність скоріш проявляй» - саме з таких в лекційній залі музею почалося ігрове дійство під час якого учні 6-б класу ЗОШ№1 знайомилися зі святкуванням свята Колодія (Масляної) на Україні. Діти грали в цікаві та веселі ігри «Півники», «Стрибки у мішках», «Визволення з полону», осідлали «коня» - це самі ті ігри в які бавилися наші бабусі та дідусі. Дівчата прикрашали поліно – Колодій стрічками, хустками та квітами. Відгадували загадки. В залі панувала весела та невимушена атмосфера свята.

 

Просмотров: 569 | Добавил: Admin_1 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: