Главная » 2017 » Лютий » 14 » Енциклопедія народного життя
15:00
Енциклопедія народного життя

Немає такої сфери в житті українського народу, яка б не знайшла відображення в іскрометних і мудрих прислів’ях і приказках. В них яскраво відтворений не тільки характер, але й побут, звичаї – все, чим сповнене людське буття. Одним із видатних збирачів народної мудрості був Опанас Маркевич. В історію української культури він увійшов як фольклорист, етнограф та музикознавець, громадський діяч, член Кирило-Мефодіївського Братства. 
Маркевич був всебічно обдарованою людиною. За яку роботу він не брався б виконував її успішно. Він тонко розбирався в музиці, навіть писав партитуру для українських п'єс «Наталка-Полтавка», «Чари», постановку яких він організовував самодіяльними колективами, зібрав, зокрема, близько 50000 прислів'їв і приповідок. Матеріали публікувалися в різних виданнях, 
Прислів’я невіддільні від життя людини, як і її мова, пісня. Вони свідчать про гострий розум народу, його глибокі естетичні почуття, багатий духовний світ і високу мораль. Це велике народне багатство, справжній скарб, який народ свято береже і передає своїм дітям і онукам. 
З метою ознайомлення з життєдіяльністю Маркевича та народною усною творчістю в районному історико – краєзнавчому музеї було проведено захід « Енциклопедія народного життя». 
Під час заходу учні 5 класу ТНВК «Школа – гімназія» (вчитель Попова О.І.) дізнались цікаві відомості про життя фольклориста, прослухали українські народні пісні (які так любив Маркевич), уривок з опери «Наталка Полтавка», відгадували зашифровані приказки та прислів’я, загадки. Хлопчаки та дівчатка з захопленням виконували усі підготовленні для них завдання. 
Народна творчість, передаючись з уст в уста, закріплюючись у текстах, невтомно долає віки, єднає покоління. Саме з любові до свого культурного надбання яке знаходить відгук у серцях і починається любов до культури рідного краю.

Просмотров: 272 | Добавил: Admin_1 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: