Главная » 2017 » Січень » 27 » Пам’яті Героїв Крут присвячується
09:06
Пам’яті Героїв Крут присвячується

29 січня 1918 року в історії України з'явилася нова сторінка, щедро полита молодою кров'ю, назва якої — Крути! 
Багатовікова історія українського народу. Майже кожне століття, як свідчать давні джерела, розпочате голодними роками, наслідками епідемій, спустошливими війнами, чужоземними навалами. 
1917-1918 роки були дуже важкими для утвердження україн¬ської державності. Дуже жорстока була боротьба за владу в Києві. Однак сподівання українців не були марними. У листопаді 1917 року було проголошено Українську Народну Республіку. Це видатна подія в історії українського народу. 
Більшовицька Росія не могла змиритися зі створенням Української держави. Більшовики почали застосовувати війська проти України. Саме тут вони зосередили великі військові сили і рушили до Києва. 
Бій, 29 січня 1918 року, під залізничною станцією Крути за 130 км від Києва між радянськими військами під керівництвом М.А. Муравьова та невеликим формуванням УНР, яке складалося з 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі. Власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. 
Бій тривав лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні. 
Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва. 
У бою під Крутами полягли київські студенти й учні, що 1918-го стали на захист незалежності своєї Вітчизни. Передчасно зів’ялий цвіт, юні романтики... 
Після цього про подвиг молодих звитяжців забули на більш ніж 70 років, а їхні могили за радянських часів було зруйновано. Офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про вшанування пам’яті Героїв Крут». 
Напередодні, в районному історико – краєзнавчому музеї було проведено інформаційну годину з учнями 9 класу ЗОШ № 1 ім. В.Тура, вчитель Л.І.Горб, присвячену подіям далекого 1918 року. Учнями було переглянуто відео «Історична телепрограма про бій під Крутами», «Пам’яті Героїв Крут», зачитано вірш Віри Олеш «Крути» та відео на пісню Сергія Василюка « Ніколи не плач». 
Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. Вони – студенти, курсанти, школярі – виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім'я волі свого народу. 
В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Просто це – символ нескореного духу нашої нації. Нехай пам'ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.

Просмотров: 646 | Добавил: Admin_1 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: