Главная » 2016 » Березень » 11 » Святкування останнього дня перед Великим постом в с. Глубоке Татарбунарського району .
09:08
Святкування останнього дня перед Великим постом в с. Глубоке Татарбунарського району .

       Масляна яку всі останнім часом завзято святкують на Україні, це російське свято. На Україні вона не мала такого поширення. Тут на Бессарабії  святкували –  Колодій, Масляну, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальницю, тощо. 

      Особливий обряд святкування у селі Глибоке Татарбунарського району Одеської області існував на початку 20 століття.

      Святкування проводилось лише один день перед Великим постом,  у неділю і мало  назву « Лэсатул сэкулуй» тобто заговіння.

       До цього дня господині пекли вертути, плацинди з творогом  та бринзою, шкварками. Бабку з домашньої лапші. Обов’язковою стравою була печення з курки або молодої вівці. День починався з того, що у старійшини роду «Бачу» збиралися усі родичі та сусіди.

       Чоловіки – теслі готували маленьку дерев’яну «труну», жінки шили ляльку з мішковини, яку потім наповнювали камінням, піском та клали до «труни». Починалась похоронна процесія за всіма церковними обрядами при участі псевдо священика та паламаря, плакальниць. Дана процесія направлялася до самого глибокого місця в балці посеред села. «Священик» проводив службу та запечатував «труну». Чотири чоловіка які символізували чотири сторони світу підіймали цю «труну» та кидали її до води зі словами :  « Іди до дна зі всіма нашими гріхами, що ми вчинили цього року». Потім усі хрестилися і чекали коли потоне «труна».

       Потім усі веселі та радісні обіймалися, чоловіки підкидували до гори свої шапки. Усі повертали до хати старійшини та починалося святкування. Якщо день святкування припадав на криголам, кожен намагався підтягнути до себе крижину та покласти на неї виноградну лозу, перекотиполе, солому, підпалював і пускав його за  течією зі словами: «Пливи та потопи мої гріхи які я натворив  до цього дня». Якщо ж день припадав на теплу погоду замість крижини використовували старі корзини з лози.

      За столом після першої чарки вина голови родин хизувалися своїми синами, господині своїми дочками. Іноді  жартівливо, але частіше  і в справді  створювались нові родини.

Просмотров: 809 | Добавил: Admin_1 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: