Главная » 2016 » Березень » 16 » Виставка "Берегиня роду хустка"
15:19
Виставка "Берегиня роду хустка"

На ній і гроно і пелюстка,

Волошки, ружі є на ній…

Мов берегиня роду хустка

Здавен у нашій стороні.

Хустка є важливим ритуальним атрибутом, значення якого збережено почасти й дотепер. І тому що виткана, й тому що прямокутна, та й голову прикриває. У казці хустка стає чарівним предметом, у пісні — символізує вірне кохання, у сні означає звістку, сватання.
Жінка, за українською традицією, неодмінно щодня мала бути з покритою головою. Особливо у тих випадках, коли чоловік, навпаки, мусив скидати шапку чи капелюха. Тобто в місцях найбільш сакральних: у хаті (де образи святі), церкві, на похороні.
В давнину хустки були білого кольору, в цьому полягає національний характер української хустки. У кожної – свій неповторний візерунок. Як немає двох однакових доль, так не було двох однакових хусток. Вишиваючи хустку, дівчина загадувала в неї свої бажання, мрії, сподівання. Кожен листок, кожна квіточка, стебельце чи колір мали символічне значення,
Барвисті хустки, які тепер входять у моду, запозичені від болгарів, а ті запозичили від турків та персів. Колись хустки в Україні вишивалися шовком, то найбільше вживали червоні, сині, зелені, жовті та рожеві нитки. Зрідка траплявся і чорний колір. Сині нитки ніколи не вживалися окремо. Орнамент на хустках був переважно геометричний, а у 18-ому столітті увійшов у моду рослинний орнамент – квіти рожі, васильків, гвоздик. Дуже рідко на старих українських хустках можна зустріти зображення птахів: півників, голубів… Вишиті візерунки як колись, так і тепер розташовуються на хустках по чотирьох кутах та по середині. Інколи по кутах розміщуються головні фігури, а по всьому полі хустки, у гарних комбінаціях, розкладаються дрібніші деталі орнаменту.. Чотири кінці хустки – символи. На щастя й радість, на смуток і сльозу. Крім побутового, хустка в Україні має ще й обрядове значення. В часи козаччини був добрий звичай у дівчат: коли козаки вирушали в похід, то кожна дівчина своєму нареченому дарувала вишиту хустину, як символ вірності в коханні. Отже, хустка – це оберіг жінки, бо оберігає її від усього злого, лиха, хвороби.
В районному історико – краєзнавчому музеї до уваги відвідувачів було створено експозицію хусток « Берегиня роду хустка», яка представлена хустками наших бабусь та матерів. Під час перегляду експозиції поринаєш у той дивовижній світ, а також маєш змогу ознайомитися з традиціями та колоритом нашого краю.

Просмотров: 1393 | Добавил: Admin_1 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 1
1 VSdzLwtxa  
0
s why we are seeing the growth we see today overall in cloud management <a href=https://cialiss.quest>generic cialis online europe</a> Margarito LCLQbESzJgiZ 6 21 2022

Ім`я *:
Email *:
Код *: